Sunday, January 7, 2018

5D4N PERTH TRIP BELOW 1.5K/PERSON


Terasa nak kongsi mengenai bajet dan perjalanan sepanjang percutian 5 hari 4 malam kami pada Mei tahun lepas (2017) di Perth, Australia. Kami pergi 6 orang kesemuannya; 4 dewasa, seorang kanak-kanak 2 tahun dan seorang bayi 3 bulan.

Di bawah adalah breakdown bajet untuk percutian kami yang dianggarkan secara kasar tidak lebih dari RM1500 seorang. Ini pun bergantung kepada harga tiket penerbangan yang mana anda mungkin akan dapat harga jauh lebih murah jika membuat penempahan lebih awal dari tarikh penerbangan. Tiket penerbangan kami still consider best deal juga sebab penempahan hanya dibuat sebulan awal memandangkan ini perancangan saat akhir.

FLIGHT DETAILS
DEPART: KLIA 2 (03/05/17) 12:05 AM – PERTH T1 (03/05/17) 05:35 AM
ARRIVAL: PERTH T1 (07/05/17) 06:50 AM – KLIA 2 (07/05/17) 12:30 PM 

FLIGHT TIX FEES (2 WAYS)
RM416/PERSON x 2 ADULTS + 1 KID
RM 250/INFANT x 1 BABY
TOTAL = RM2833.00
+ INC. TAX
+ CHECK-IN LUGGAGE 20KG (PERTH) RM89.00
+ CHECK-IN LUGGAGE 25KG (KLIA 2) RM99.00
+ FOOD/BEVERAGES 2 SET x 2 TIMES

*VISA – RM30

*TRAVEL INSURANCE  (AXA) – RM60/FAM
Memandangkan kami membawa bayi dan anak kecil bersama, jadi adalah penting untuk membeli travel insurance sebagai persediaan untuk sebarang kemungkinan yang tidak diinginkan disana. Harga insurans tersebut adalah berdasarkan pakej yang anda pilih dan anda boleh dapat bargain yang lebih murah dengan lawati GoBear

*SIM CARD (OPTUS)  AUD 2/DAY x 5 DAYS = AUD10/RM31

ACCOMMODATION (AIRBNB)
RM85.25 (After Convert to RM) /PERSON/NIGHT
4 PEOPLE OF US (EXC. KIDS/INFANT):
RM341 x 4N = RM1364
+ CLEANING FEES = RM36
+ SERVICE = RM168
TOTAL = RM1568

Here's the link of our homestay/host site in AirBnB: AirBnB/Vimal

Honestly, I highly recommend this host because:
  1. He offers free pick-up from airport (regardless your arrival time)
  2. He is a full time Uber driver
  3. His wife, Fiona is a Malaysian
  4. Affordable and convenient accommodation
  5. They are very considerate and friendly!

With all points above, anda semestinya dapat menjimatkan masa perjalanan dan wang anda terutama sekali bagi yg berkeluarga dan mempunyai anak kecil. Sekiranya anda ingin menyewa kereta disana, anda perlu mempertimbangkan bayaran lebih untuk car seat bayi/kanak-kanak. Kerana disana adalah wajib meletakkan anak anda duduk di car seat.

Tapi jika anda memilih hos homestay ini, anda hanya perlu bayar tambang bagi setiap perjalanan. Anda jimat dari perlu membayar parking, minyak, charge kereta sewa, charge car seat bayi dan masa perjalanan.

Anda juga dapat merancang perjalanan anda dengan bantuan hos tersebut dan sekiranya anda risau dengan kefasihan bahasa Inggeris, anda boleh berbual dengan isterinya, Fiona dengan berbahasa Melayu sahaja.

And don't worry about your groceries, halal food or anything. They will help you out.

Just feel like to share our experience with them;

  • Vimal siapkan baby cot masa tahu we bring baby together and prepare car seat for both my daughters with no extra charge (sana akan disaman kalau baby/child tak duduk di car seat)
  • Diorg bawa kami ke restaurant yg ada halal food
  • Vimal siap layan my husband's request pegi kedai mancing lagi with no extra charge too. (Apparently, dia pun kaki mancing jugak)
  • Diorg sgt concern psl keselesaan dan keperluan kami sepanjang menginap di homestay diorg. Barang-barang basic untuk masak like beras, telur, susu diorg dah siapkan. We can even request to them if we need anything else. 

They definitely treated us like a family, not a guest and trust me, they are very considerate and friendly! 


Homestay Residency

ATTRACTIONS

Caversham Wildlife Park Tix Fees:
ADULT – AUD29 / RM94
CHILD (3Y/O TO 14Y/O) – AUD13 / RM42

For more details you may check out their site: Caversham Wildlife Park

Transperth Ferry:
ADULT: AUD3 / RM9+

TRANSPORT (UBER/HOST VIMAL)
DAY 1:   AIRPORT – HOMESTAY *FREE
HOMESTAY – CITY / PICK-UP AT KINGS PARK – HOME = AUD25 / RM81 (RM20.25/PERSON)

DAY 2:   HOMESTAY – CAVERSHAM – WATERTOWN – HOME = AUD50 / RM162 (RM40.50/PERSON)

DAY 3:   HOMESTAY – BLUE BOAT HOUSE - FREMANTLE – HOME = AUD45 / RM146 (RM36.50/PERSON)

DAY 4:   HOMESTAY – CITY / PICK-UP AT WATERTOWN = AUD25/RM81 (RM20.25/PERSON)

DAY 5:   HOMESTAY – AIRPORT *FREE

ITINERARY
DAY 1 (03 MAY/WED):
6:00AM ARRIVED AT AIRPORT
8:00AM AIRPORT TO HOMESTAY

INFO SHARING

Stok makanan yang dibawa kena ‘declare’ dan akan diperiksa. So, here’s the tips:-          
  1. Letak stok makanan dalam 1 beg berasingan
  2. Buat list jenis makanan yang dibawa (Boleh Google utk penyediaan senarai makanan) Kami tak rajin so what we did were masa pegi borong stok makanan simpan resit pembelian and then masa check nanti tunjuk resit tu je. Yang penting jujur. Alhamdulillah, masa sampai our turn, diorg tak check betul-betul pun. So lepas dengan jayanya!
  3. Jenis makanan yang dilarang seperti 3 in 1, makanan tak berlabel (masak sendiri)

2:00PM KELUAR

HOMESTAY – PERTH MINT (Uber/Vimal) – CITY/FOREST CHASE (CAT Bus) – KINGS PARK (CAT Bus) – HOME (Uber/Vimal)

Perth City 
Perth Mint

 Perth City


Forest Chase 
Kings Park


*NOTE:
  1. Kalau mmg niat nak jalan2 di Kings Park, kena pergi sana awal2 and spend like half day. Sebab luas gila! Pergi sekejap mmg tak habis pusing sebab sana 6 petang dah mula gelap. So, kalau bawa anak kecik tak boleh la nak stay outdoor lama-lama sebab baby tak tahan sejuk. 
  2. Hari pertama, kami saja ingin mencuba their public transportation (CAT bus). Bas ni free of charge and very convenient even for those yang ada bayi dan bawa stroller. And obviously it is very practical for backpackers.

DAY 2 (04 MAY/THU):

10:00AM: HOME – CAVERSHAM (Uber/Vimal)
·         11:30AM – Koala
·         12:00PM – Kangaroo
·         01:00PM – Farm Show
·         02:00PM – Meet the Wombat & Friends

03:00PM: CAVERSHAM – WATERTOWN (Uber/Vimal)

*TIPS: Watertown tutup awal pukul 5.30pm on Weekdays. Kalau nak shopping lama better spend satu hari kat sana or pegi on Friday sebab dia tutup pukul 9pm. Hari lain semua tutup awal. Boleh refer sini for more details: Watertown Brand Outlet

6:00PM: WATERTOWN– SOUTH PERTH FORESHORE *yang ni saja si Vimal baik hati nak bawa ktorg gi jalan2 dan tak termasuk dlm charge






Watertown Brand Outlet

South Perth Foreshore 

DAY 3 (05 MAY/FRI):

10:00AM: HOME – BLUE BOAT HOUSE (pit stop purposely utk bergambar shj) – FREMANTLE – KAILIS’ FISH MARKET CAFÉ – HOME (Uber/Vimal all they way)

*TIPS: Fremantle Market memang kena pergi hari Jumaat – Ahad sahaja sebab hari lain TUTUP. Nak paling best pegi hari Jumaat sebab dia tutup pukul 8pm. Hari Sabtu dan Ahad sampai 6pm sahaja. Kat sini mmg famous dgn souvenir yang murah2 gila. Lepas shopping, korg boleh jalan saja utk tengok pekan dia. Then singgah la kat Kailis’ Fish Market Cafe yg ada Fish & Chips famous amos tu. Memang sedap yang amat sampai balik duk teringat-ingat!

Blue Boat House
City of Fremantle
Fremantle Market






DAY 4 (06 MAY/SAT):

10:00AM: HOME – WATERTOWN (Uber/Vimal) – BELL TOWER (CAT Bus) – ELIZABETH QUAY JETTY – SOUTH PERTH (Transperth Ferry) - HOME (Uber/Vimal)

Memandangkan kami tak sempat habis tawaf Watertown, we’ve decided to go there again. Then just took the CAT Bus to go to Bell Tower. Dekat situ ada playground so, sempat la jugak bagi my daughter main sekejap. Then ktorg naik ferry from Elizabeth Quay Jetty to South Perth dan dijemput oleh Vimal diseberang. 

Bell Tower

Bell Tower

Bell Tower

Elizabeth Quay

Elizabeth Quay

Elizabeth Quay

Elizabeth Quay Island Playground

TransPerth Ferry

DAY 5 (07 MAY/SUN):
0300 AM: HOME – AIRPORT (Uber/Vimal )





#ElysiaRizqie

Assalamualaikum!!!

Wow, it has been more than a year since my last posting! 
*fuh fuh fuh*
(blow the dust off)

So, this posting specially to announce the arrival of my second baby girl! 
(she is turning one year old this coming 25th Feb btw, haha!) 


Meet Elysia Rizqie - the sweetly blissful with rizq :) 


I had different experience with the second one. If the first baby with #ErisRaissa I could have normal delivery, with Elyisa I need to do a c-sec due to some complications.

I had the same sign of delivery like the first one which is 'bloody show' so, I was kind of expected to have the same painful contractions. But magically, the contractions were very bearable!

However, it wasn't a good sign. I decided to go to the hospital when I could feel the contractions became more regular and strong that coming every 5-10 mins. But when the nurses and doctor did the fetal heart rate monitor, the data, I supposed not to be normal as it should.

I've been taking to the labour when I was only dilated 3cm but shortly, less than 1 hour, I already reached 6cm. Unfortunately the baby is still way high up and it is not advisable for me to start pushing which only could risk the baby (as her heart beat seems too weak). So that's pretty much how I ended up with cesarean.

I was never opt for epidural but having c-sec left me with no choice. But Alhamdulillah, everything went well and smoothly. I am so grateful to have such a great team of gynecologist.

If anyone is considering to have FPP (full paying patient) scheme in Hospital Putrajaya, I would highly recommend Dr Wan Ahmad Hazim Wan Gazali or better known as as Dr Hazim who is also the Head of Department (HOD) of OBGN.

In spite of everything, I am so thankful for the experience. Both normal and c-sec has it owns pros and cons and it is up to our choice and acceptance. I enjoyed both but would still prefer normal delivery if I could choose one. :D

But at least with c-sec, I could show the scar to Elysia some day to remind her the sacrifices I've made. haha!