Thursday, January 30, 2014

Bittersweet Tale of SyuHanith's Big Day: The Preparations

Assalamualaikum!! 

Finally, dapat juga berblog after a looooooooooong time tinggalkan dunia blog. Time constraint guys. I'm sorry. 

So, it's time for me to update a bit on my wedding. Agak basi. Yes, I know. Tapi ok lah sebab later on, I'm the one who's gonna read my pity-old-sentimental-blog nih juga, right? 

Ok, let's start with the preparations. I've posted of my 41 - 42 days-to-go wedding checklist previously and daripada situ memang u guys will see yang most of them dah settled. Cuma benda kecik-kecik je tinggal. My advice to future brides, please do the checklist earlier. Otherwise, you are so going to be a bridezilla. haha (unless you are just the type of "couldn't care less" bride-to-be) ;p

My solemnization day was on August 10, 2013 yang juga merupakan hari raya ke-3. Walaupun cadangan awal nak buat 8.8.13 (raya pertama) tapi dihalang family sebab obviously I'm being ridiculous. Like, "Engko gile hape nak buat kenduri raya pertama?? Orang sibuk nak beraya, engko sibuk nak akad nikah." Hadap pulak orang nak layan kan? HAHA. Makanya, saya mengikut arahan untuk buat majlis akad nikah pada hari raya ke-3, 10.08.13 (Sabtu). Ada hikmah la jugak buat hari raya ke-3 sebab kalau degil juga nak buat raya pertama tu memang boleh jadi gila sebab bekerja sehingga malam raya. Haaaa~ nampak pentingnya dengar cakap org tua?

Kiranya, orang lain duk sibuk buat preparations nak raya ktorang sibuk buat preparations majlis kawen I. Kesian family semua. Terpaksa berkorban raya tahun tu. Tapi the main reason why I chose to do it on raya sebab time tu la semua family members berkumpul. So, diorg takde alasan tak boleh balik kampung and not be able to attend my wedding! hahaha.. 
Berinai. Sehari sebelum akad nikah. 
FYI, ktorang tak buat majlis berinai pun. Tapi memang sebelum ni, I tengok my cousins semua pun tak buat. So, I'm not sure majlis berinai ini adat dari negeri mana specifically. My cousins semua berinai kt umah macam biasa a day before majlis akad nikah. I pulak memang tawakal je, sehari sebelum baru g cari kedai inai. Nasib baik amoi sorang ni buka kedai. Kalau tak memang pakai inai secara basic jela. Pakai kat kuku je. hahaha. Alhamdulillah, it turned out soooo pretty! Terer amoi ni. Lepas tu dia banyak cakap pulak tu. Terhibur juga la dengar dia berceloteh dengan slang Kedah dia tu. Memang sempoi. So, those yang tinggal di Kedah, teringin nak pakai inai raya nanti boleh pegi kedai dia level 1, wing belah kiri kt City Plaza Alor Star. Nama kedai tak ingat. =D

Sebenarnya, abah insisted nak akad nikah dekat masjid. Jadi, memang takde dalam budget list untuk pelamin nikah. Tapi masa g discuss pasal baju nikah, mak cik tu offer nak buat dengan harga yang murah. I pun ok je lah. Bila balik dari pakai inai tengok diorang dah siap pasang pelamin and I wasn't really happy mungkin sebab it didn't came up to my expectations. Masa bincang, dah cakap nak yang macam mana tapi diorang buat macam lain. Redha ajelah. So, future brides, do take note that sometimes things didn't go as planned and you have to be ready mentally and emotionally. 
Testing duk atas pelamin ngan Incik Pensyarah. :p
A very simple mini dais 
Untuk hiasan katil pengantin lagi la kelakar sebab I memang tak berapa nak beria (excited) sangat pun. Mungkin sebab dah ada pelamin so, people don't really bother ngan katil pengantin. Sebab tumpuan utama untuk bergambar dengan pengantin is absolutely dekat pelamin je. Hiasan katil pelamin digubah oleh Mama, adik ipar and myself sendiri. Memang simple habis. haha 

Simple and neat. That's it. 
10.08.13 - Alhamdulillah, majlis akad nikah berjalan dengan lancar except for the fact that I'm beyond pissed off with the make-up! Gambar akan dimuat naik dalam entry selepas ini. Sekarang cerita pasal persiapan dulu, ok?

Selesai sahaja majlis akad nikah di siang hari, malam tu sibuk dengan persiapan majlis persandingan untuk keesokan harinya.

Family members yang overnight malam sebelum majlis. 
Wedding planner, Gen's Great Idea membuat persiapan pelamin
The band baru sampai untuk buat sound check
Meja makan beradap
Seriously, I have no doubt dengan my wedding planner, Gen's Great Idea yang diusahakan oleh Ikmal Mukmin. They have a good record but most importantly, diorang mudah faham my style and knows exactly what I want. :)

Our backdrop and bunting

I can't wait any longer malam tu. Lepas diorang pasang backdrop, I dah surrender sebab letih sangat. And that's the end of the night.



p/s: Gambar-gambar semasa akad nikah dan majlis resepsi akan di upload selepas ini. Daaa!

2 comments:

  1. wah, tahniah ye :)
    adat berinai? johor kott. sy org johor kan, salu ngok spupu kawen wat adat ni, ekspecially anak sulung. heee

    ReplyDelete
  2. thanks dear.. oh really? tu la, sini kedah jarang ada.. unless artis la.. hehe

    ReplyDelete