Sunday, November 20, 2011

Praise

Bole beritahu saya siapa tak bangga bila dipuji begini.....


 atau begini....


lagi-lagi ini....


apatah lagi ini....  



Tapi tue semua bukan isu disini.. Semua diatas hanyalah contoh semata-mata tanpa nawaitu terselindung. *jujur

I believe, it's a human nature; we love to hear good thing about us. It makes us feel good, rite?  And in fact, compliment could works to motivate someone.  Indirectly, it brings positive elements in our day / life which is a good thing for everyone to practice.  Yet, you need to know that praise can be classified into three types;

  • Praise to ingratiate
  • Just lip service or;
  • Expression of admiration

p/s: Namun, saya percaya semua pujian diatas adalah ikhlas. tehee~ =DD

Penerimaan pujian bagi setiap individu adalah berbeza walaupun secara general kita semua suka dipuji. Mungkin bagi sesetengah orang cuma akan membalas pujian dgn snyuman kecil (tapi dlm hati bagai nk meletup dada menahan bangga), mungkin bagi orang lain, akan teruja tahap maksima bila dipuji sehingga melalukan reaksi pelik tanpa sedar (e.g.: tersengih sorang2 walaupun pujian diberi 3jam yg lepas), dan ada jugak yang akan membalas pujian dengan rasa bangga dan takbur, "yes, i know i'm pretty. tell me something dat i don't know!" pfffft.

Dan penerimaan saya terhadap pujian is slightly different. Not saying dat I don't like it but am simply not believe in it. I don't believe when people say I'm pretty, smart, etc etc etc because I know my weaknesses and I tend to think dat people say those things just to please me. In the other hand, it shows that am a low self-esteem person. Believe me.

On top of dat, I'm practice different way in terms of giving praise to people. I am normally praise someone in front others instead of directly to that person. This probably by my mum's upbringing. I don't know about your childhood. But mine, Mama won't say good thing about me if she talked with neighbor. All I can hear was,
"Syuhada memang malas baca buku" 
................
"Syuhada tak penah pown wt keja uma"
................ 
"Syuhada mmg kuat tgk tv"
............... 
yadayadayadayada...

All are the negative ones. Kecik hati ogey. So, one day I decided to ask Mama. Why she needs to say the bad things about me to neighbor? It's not healthy especially when I can hear all that. It make me feels, "aku x ckup bagus kew?" "aku x ckup rajin kew?" "result aku x ckup bagus kew nk ckp aku malas baca buku?" You know, that kind of feelings. sigh.

So yes, I asked her. Mama ckp, die xnk jd mcm "masuk bakul, angkat sendiri" Mama tak nak memuji-muji anak die dpn orang sedangkan Mama je rasa anak Mama bagus tapi Mama tak tahu macam mana org nilai anak Mama. Biar Mama ckp akak tak bagus, tapi orang nmpk sebaliknya.

Contohnya begini; "Yati selalu ckp anak die malas baca buku tp exam selalu dapat nombor 1."
Mama taknak jadi begini, "Yati tak habis-habis puji anak dara die sorg tue, padahal masak pown tak pandai"  

You got what I mean?

But personally, there's no wrong if you wanna praise your own kids/partner/friends/whoever just to motivate them to be better.  They need it sometimes. Tapi janganlah selalu cos it might put them in a comfort zone. Setiap benda yg kita buat mesti berpada-pada. Sebab pujian yg berlebihan dan tak sepatutnya memuji akan melahirkan perasaan 'ujub (bangga diri).

Nabi s.a.w. penah menegur seorang Sahabat kerana memuji Sahabat yang lain secara langsung:

قطعت عنق صاحبك

  “Kamu telah memenggal leher temanmu.” (HR. Al-Bukhari dan Muslim, dari Abu Bakar ra.)

Senada dgn hadith tersebut, Ali ra berkata dalam ungkapan hikmahnya,
"Kalau ada yang memuji kamu dihadapanmu, akan lebih baik bila kamu melumuri mulutnya dengan debu, daripada kamu terbuai oleh pujiannya."

I admit there are few people yg terasa hati dgn saya bile saya tak pernah nk puji depan-depan. But they have no idea that I always say good things about them in front others. That's how I appreciate and value them. As a matter of fact, I don't need people to say all the sweet / nice things right in front of me tp ble kt belakang segala aib, buruk, cacat-cela sume ko jaja dekat owg. That is so plastic and not acceptable!

Each and every single of us has our own flaws. We can never be perfect. Dan sesungguhnya, segala puji-pujian hanya kepada Allah s.w.t.

Salam.


14 comments:

  1. hg memang suka rojak ka???hahahha

    ReplyDelete
  2. eh, mna ang taw rojak tue favorite aku?? hahaha

    ReplyDelete
  3. herm, kata pujian itu keluar krn kita xmgenali.but i do beleive that setiap org itu dcipta dgn kelebihan dan keistimewaan msg2 dan org selalunya suka tgk bnda buruk berbanding benda baik, itu fitrah. tapi, rasanya xperlu asyik nak ckp benda buruk ja selalu walaupun dgn niat untuk sering menyedarkan. sometimes pujian is good motivation.menghargai apa yang ada walau seketika itu lebih baik dari sentiasa menjaga apa yang xptt dijaga. juz be urself, xde sape berhak menilai diri kamu. ok/

    ReplyDelete
  4. i love your second last sentence, "menghargai apa yang ada walau seketika itu lebih baik dari sentiasa menjaga apa yang xptt dijaga." it's very meaningful. thx buddy! *wink*

    ReplyDelete
  5. rojak + pasemboq = berterabuq..
    tp adk tetap fhm mksd d situ ye kakak~

    ReplyDelete
  6. adik?? kakak??? damn u!!! hahaha

    ReplyDelete
  7. ahahahah!!mst essay heykal dpt 100% kan sbb hg yg ajr dia..eheheh!!
    (gelak guling2~)

    ReplyDelete
  8. eh, mna ang taw nie?? die sgt b'bangga ogey dpt aku jd cikgu dia.. huhu..

    ReplyDelete
  9. haaa..jin aq yg gtw..ahahaha!!

    ReplyDelete
  10. ang jgn duk wt cter horror kt cnie bole? seram aku.. huhu

    ReplyDelete
  11. manade hohohorror..btul la jin aq gtw..sbb suma psl hg dlm poket jeans aq kn..aiyo!!(smbil mnepuk dahi)

    ReplyDelete
  12. hahaha.. kira ang bela jin poket la nie??? =p

    ReplyDelete
  13. opssss ada, sorry if u don't like to be praise.. but at least I'm honest.. takpe kan??? for me.. i still love to be praised when i’ve done well.. hihi *wink* xoxo...

    ReplyDelete
  14. lolol sowie dear.. dat's only for example purpose.. doesn't mean i x sukew u puji.. (^_^)v n yeah, i agree.. it's kinda a reward for ourself aite?

    ReplyDelete